Kontakt Lensler

Yumuşak lensin göze yerleştirilmesi

Günümüzde yaygın kullanım alanı olan kontakt lensler hakkında hastalar bazı yanlış fikirler edinmişlerdir. Burada renkli lensler üzerine oluşan bu düşünceleri mümkün olduğunca açıklamaya çalışacağım; ama her şeyden önce 2 (veya 3) tip lens olduğunu belirtmeliyim :

 1- Sert Lensler: zaman içinde çok gelişim göstermişler, gaz geçirgen maddelerden ve bilhassa silikon ko-polimerlerinden yapılmaya başlanmıştır. Bunlar halk arasında yanlış olarak yarı yumuşak lensler diye anılmaktadırlar..

 2- Yumuşak Lenslersertlerden daha büyüktürler ve deniz anası gibi gözün tüm kornea tabakasını kaplarlar.

3- Hibrid Lensler: Bu lenslerde her iki lens maddesi de bulunmaktadır; ortası sert, göze temas eden çevre kısmı yumuşak lens yapısındadırlar. Genelde skleral lensler gibi keratokonus hastalarında kullanılırlar.

Lens kullanmak isteyenlere en önemli tavsiyem, günlük lens yerine uzun süreli lens kullanmalarıdır; ama uzun süreli lensleri günlük kullanmak şartıyla!  Bu 2 tip lens arasında fiyat farkı çok olmadığından gözlerinizin oksijen alabilmesi için uzun süreli lensleri tercih edin : bu tip lensler uyurken bile yani, göz kapakları kapalı olduğu halde gözün nefes alıp vermesini engellememektedirler ve bugüne kadar bu düşünce ile verdiğim ister silikon, ister yumuşak lens kullananlar olsun hiç bir hastamda uzun kullanıma bağlı yan etki görülmediğini kıvançla belirtmek isterim.

Renkli lensler denince ise, göz rengimizi değiştirmeleri isteniyor, ama nasıl yapıldıkları, ne kadar oksijen geçirdikleri, kullanım incelikleri hiç önemsenmiyor; örneğin göz sağlığı açısından önerilmesi gerekenler nokta nokta boyalı olanlardır: bu tip lensler, noktalar arasındaki bölümlerden oksijenin geçmesini sağlarlar, ama bu lenslerin de günlük olanları vardır: sonuç olarak en doğrusu, nokta nokta boyalı lenslerin uzun süreli olanlarını günlük kullanmaktır. Birkaç senedir nokta boyalı lenslerin 1-3 ay gibi çok kısa ömürlü, fakat fiyatları da uzun sürelilerden çok ucuz olanlar da mevcut. Bazı hastalar ise bu ucuz lensleri daha da uzun süre kullanmaya çalışıyorlar ve tabii sonra çok tatsız sonuçlarla, tedavi olmak için muayeneye geliyorlar… (Bakınız sayfa altındaki tıbbi makale özeti veya çevirisi)

Piyasada bulunan yumuşak lensler, çok yüksek astigmatı düzeltemediklerinden  bu durumda olanlara ya gaz geçirgen, ya torik yumuşak lensler kullanmalarını  veya Ekzimer Laser / LASIK/ Intralase / FemtoSecond Laser olmalarını  öneririm.

Denizde veya  havuzda hiç bir lensin kullanılması tavsiye edilmez: çünkü yumuşak lensler, deniz suyunun tuzunu emeceklerinden yapıları bozulur, sert lensler ise göze yapışmadığından deniz veya havuz suyu bu lensleri alır, götürür…

Doktorunuzun lensleriniz için önerdiği solüsyonları onun haberi olmadan değiştirmeyin ve klasik lensler için protein tabletlerinin kullanımını aksatmayın.


Türkiye’ de ilk defa ve 10 seneden beri orta şiddette renk körlerine yardımcı olan kromatik lensleri uygulamaktayım..

Renk körlüğü genelde doğuştan bir hastalık olup ne yazık ki tedavisi yoktur. Buna karşılık, üzerinde iki sene çalışarak yurdumuzda uyguladığım kontakt lensler, renkli görme bozuklukları olanlara % 90′ a varan fayda sağlamaktadır.  Bu konuda bilgilenmek isterseniz:

Basit Renk Körlüğü Testi

ve

Renk Körlüğü / Daltonizm / Diskromatopsi

sayfalarıma bakabilirsiniz.


Son olarak söyleyebileceğim ise:  lenslerinizi doktor olmayan lens merkezleri yerine mutlaka uzman göz doktorun kontrolünde uygulamanızdır…

Kontakt Lens Mağduru olmayın…

Eğer doktor kontrolünde değil de, lenslerinizi lens merkezlerinde bilinçsiz kişilerden alırsanız gözlerinizde tatsız olaylar gelişebilir. Bunun en son ve belirgin örneği ise, aşağıda sizlere özetini sunduğum Ekim 2003 tarihindeki “Eye Contact Lenses” tıbbi mecmuasında yayınlanan bir yazıdır. İngilizce bilenler bu yazının önemini hemen kavrayacaklardır. Fakat İngilizce bilmeyenler için özetin Türkçe’sini sizlere sunuyorum. Benzer konulara erişebilmek için sağ altta görülen “Related Articles, Links” linkine tıklayabilirsiniz.


Yumuşak Kontakt Lens

Lisanssız satıcılardan alınan kozmetik kontakt lenslerin kullanımına bağlı olarak oluşan göz komplikasyonları:  Steinemann TL, Pinninti U, Szczotka LB, Eiferman RA, Price FW Jr.
ÖZET

Amaç : Ehil olmayan satıcılardan alınan kozmetik kontakt lenslerin gözde yaptığı komplikasyonlara dikkat çekmek.

Sonuç : Biri erkek olmak üzere toplam altı hastanumarasız kozmetik lensler kullanımı sonrasında akut göz ağrısı ve kızarıklığı nedeniyle acilen hastaneye müracaat ettiler. Hastalardan hiçbiri daha önce kontakt lens veya gözlük kullanmamıştı. Ayrıca lenslerin hiçbiri göz sağlığı konusunda deneyimi olan profesyonel kişiler tarafından verilmemişti. Bir hastada Pseudomonas Keratiti gelişti. Ve bu hastanın daha sonra penetran keratoplasti ile görmesi düzeltilmeye çalışıldı (Penetran Keratoplasti halk arasında ölü gözü nakli olarak geçer. Bu notu eklememin nedeni uzman olmayan kişiler tarafından verilen lensler yüzünden gözünüzü kaybedebileceğinizi anlatabilmektir).

Yorum : Renkli Kontakt lensler ne yazık ki genelde reçetesiz ve kozmetik, aksesuar satışı yapan dükkanlar gibi izni olmayan satıcılar tarafından verilmektedir. Bu lensler ayrıca kullanma uyarıları yapılmadan teslim edilmektedirler. Sonuç olarak ta bilgilendirilmeyen lens kullanıcıları, ileride akut, görmeyi etkileyen iltihap ve enflamasyonlar ile karşılaşabilmektedirler.

1: Eye Contact Lens. 2003 Oct;29(4):196-200. Related Articles, Links
Ocular complications associated with the use of cosmetic contact lenses from unlicensed vendors.

Steinemann TL, Pinninti U, Szczotka LB, Eiferman RA, Price FW Jr.

SUMMARY:

PURPOSE To call attention to the unauthorized sale of cosmetic contact lenses, resulting in ocular complications.
Design Observational case report.
METHODS Retrospective, observational, clinical practice setting.
RESULTS Six patients (five female and one male) were seen urgently for acute eye pain and redness after wearing cosmetic plano contact lenses. None of the patients had previously worn a contact lens or spectacle correction. None of the lenses were dispensed by eye care professionals. One patient developed pseudomonal keratitis, ultimately requiring penetrating keratoplasty for visual rehabilitation.
CONCLUSIONS Colored contact lenses are being dispensed without a prescription or fitting from unlicensed vendors, such as cosmetics, convenience, and accessory stores. Lenses are sold individually and without care instructions. Consequently, uninformed lens wearers are experiencing acute, vision-threatening infections and inflammation

Silikon Hidrojel Kontakt Lenslerin 30 gün kesintisiz takılmalarının kornea kalınlığına etkisi: Yeniad B, Adam YS, Bilgin LK, Gozum N.  ( İstanbul Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları A.B.D. )

ÖZET
Amaç : 30 gün devamlı takılan kontakt lenslerin (Focus Night & Day) kornea kalınlığı ve fizyolojisine etkileri

Sonuç : Tüm hastaların görme keskinlikleri korunmuştur. Bir hastada çalışmanın sonunda limbal vaskülarizasyon (göz renkli kısım çevresinde damarlanma) görülmüştür. Bir başka hastada 15. günde kornea epitelinde punktat defektler ( kornea epitelinde nokta nokta tahribat ) görülmüş ve lens çıkarılınca düzelmişlerdir. Değişik bölgelerde ortalama kornea kalınlığında 14 ile 38 mikron arasında belirgin bir artma olduğu saptanmıştır.

Yorum :  Tüm hastaların görme keskinlikleri korunmuştur. Limbal neovaskülarizasyon vepunktat korne epitel defekti dışında önemli bir komplikasyona rastlamamıştır. Aylık (Focus Night & Day) kontakt lenslerinin yüksek oksijen geçirgenliklerine rağmen, ortalama kornea merkez ve cevre kısmının kalınlıklarında artış gözlenmiştir. Bu kalınlık artışının kornea metabolizmasına etkisi olabilir.

Eye Contact Lens. 2004 Jan;30(1):6-9. Related Articles, Links
Effect of 30-day continuous wear of silicone hydrogel contact lenses on corneal thickness.

Yeniad B, Adam YS, Bilgin LK, Gozum N.

Department of Ophthalmology, Istanbul Faculty of Medicine, Istanbul University, Capa Istanbul 34390, Turkey. byeniad@yahoo.com

PURPOSE: To investigate the effect of 30-day continuous-wear contact lenses (Focus Night & Day) on corneal thickness and physiology.

METHODS: Twenty-six myopic eyes with no history of contact lens wear were fitted with silicone hydrogel contact lenses. Complete ophthalmologic examinations, corneal topography, and corneal thickness measurements at the center and eight peripheral areas were performed before fitting and at each visit, namely on day 1, day 10, and 1 month. Mean corneal thicknesses were statistically compared by using one-way repeated-measures analysis of variance.
RESULTS: All patients maintained their 20/20 vision with correction. Limbal vascularization was noted in one patient at the end of the study. No patient had subjective complaints. In another patient, a punctate corneal epithelial defect was noted on the 15th day, but it healed when the contact lens was removed for a day. The mean corneal thicknesses in different regions were significantly increased by approximately 14 to 38 microm compared with baseline measurements. There were no significant differences between the corneal topography taken on the first day and the one taken at the end of the first month.
CONCLUSIONS: All patients maintained their visual acuity. Apart from the limbal vascularization and punctate epithelial corneal defects, which resolved when the contact lens was removed for 1 day, no serious complications were noted. Despite the high oxygen permeability of the monthly Night & Day contact lenses, the mean central and peripheral corneal thicknesses increased. These increases indicate that these lenses may have an effect on corneal metabolis